Aktualizacja 2024-07-12
Próchnica zębów istnieje od czasów starożytnych, nawet od czasów, gdy jedynym sposobem jedzenia i picia było polowanie i zbieractwo
Wapń jest tracony z powierzchni zęba, a demineralizacja występuje tylko wtedy, gdy spożywane są cukry lub inne fermentujące węglowodany, co powoduje spadek pH płytki nazębnej spowodowany przez kwasy organiczne, które zwiększają rozpuszczalność hydroksyapatytu wapnia w twardych tkankach zęba.
Wapń jest tracony z powierzchni zęba, a demineralizacja występuje tylko wtedy, gdy spożywane są cukry lub inne fermentujące węglowodany, co powoduje spadek pH płytki nazębnej spowodowany kwasami organicznymi, które zwiększają rozpuszczalność hydroksyapatytu wapnia w twardych tkankach zęba.
Może być dodawany do optymalnego stężenia 1 mg/l jako środek zapobiegający próchnicy, jeśli naturalne źródła wody mają niską zawartość fluoru; Murray i wsp. dokonali przeglądu opublikowanych danych na temat wpływu fluoryzacji wody na próchnicę i doszli do wniosku, że średnio fluoryzacja wody zmniejsza próchnicę zębów o 50%.
Najważniejsze osiągnięcia w nauce
- Wapń jest tracony z powierzchni zębów, a demineralizacja występuje tylko wtedy, gdy spożywane są cukry lub inne fermentujące węglowodany, co powoduje spadek pH płytki nazębnej spowodowany przez kwasy organiczne, które zwiększają rozpuszczalność hydroksyapatytu wapnia w twardych tkankach zęba.
- Próchnica zębów występuje z powodu demineralizacji szkliwa i zębiny przez kwasy organiczne wytwarzane przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku beztlenowego metabolizmu cukrów i innych fermentowalnych węglowodanów pochodzących z diety
- Kwasy organiczne zwiększają rozpuszczalność hydroksyapatytu wapnia w twardych tkankach zęba, a proces demineralizacji powierzchni zęba następuje z powodu utraty wapnia
- W niniejszym badaniu przeanalizowano trzy czynniki prowadzące do tych etapów: czas spożycia cukru, wpływ częstotliwości spożycia cukru i konsystencję cukru na wskaźniki próchnicy zębów
- W badaniu 5-letnich dzieci Carmichael i wsp. wykazali, że fluoryzacja wody jest skuteczna w zmniejszaniu próchnicy zębów w różnych klasach społecznych, a pod względem liczby uratowanych zębów na dziecko korzyści są największe w niższych klasach społecznych
Podsumowanie działalności naukowej
Proces próchnicy zębów
Próchnica zębów występuje z powodu demineralizacji szkliwa i zębiny przez kwasy organiczne wytwarzane przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku beztlenowego metabolizmu cukrów i innych fermentowalnych węglowodanów pochodzących z diety.
Zęby są najbardziej podatne na próchnicę wkrótce po wyrznięciu, a szczytowy wiek próchnicy to 2-5 lat dla uzębienia mlecznego i wczesny okres dojrzewania dla uzębienia stałego.
Wiek dojrzewania to czas, w którym zęby stałe zaczynają rosnąć i osiągać pełną pozycję w łuku zębowym.
Jest to kluczowy wiek dla rozwoju wielu chorób jamy ustnej.
Duże korzyści finansowe wynikające z zapobiegania chorobom zębów powinny być podkreślane w krajach, w których obecny poziom zachorowań jest wysoki
Skutki próchnicy zębów
Nie ulega wątpliwości, że rozwój próchnicy zębów jest wynikiem złej diety, a u ludzi i zwierząt zaobserwowano, że częsta i długotrwała ekspozycja na węglowodany i cukry powoduje pojawienie się próchnicy zębów.
Ważnymi bakteriami w rozwoju próchnicy zębów są Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus
Bakterie te wytwarzają kwasy organiczne z cukrów spożywczych i wspomagają kolonizację bakteryjną powierzchni zębów.
Bakterie przyczepione do zębów w płytce nazębnej, znajdującej się jako cienka warstwa na powierzchni szkliwa, wykorzystują mono- i disacharydy do produkcji energii, a kwas jest produktem ubocznym tego metabolizmu.
“Biała plamka” to początkowy etap, który występuje tuż pod powierzchnią szkliwa i powoduje wizualne wybielenie zęba.
Na tym etapie utraty minerałów zmiana może nie postępować dalej lub może nawet odzyskać minerały, jeśli zmniejszy się środowisko próchnicotwórcze.
Dlatego też próchnica zębów jest rodzajem choroby niezakaźnej i nieśmiertelnej
Czynniki dietetyczne w inicjacji i progresji próchnicy zębów
Niektórzy autorzy podkreślają znaczenie biofilmu zębowego i cukrów w diecie jako podstawowych czynników etiologicznych powodujących pojawienie się próchnicy; jeden z nich nie może powodować próchnicy przy braku drugiego.
W rzeczywistości dzieci żyjące w tym ściśle nadzorowanym środowisku spożywały żywność praktycznie wolną od cukru i produktów z białej mąki
Dane zebrane od tych dzieci wykazały wyjątkowo niską częstość występowania próchnicy zębów w porównaniu z dziećmi uczęszczającymi do innych australijskich szkół.
Stopień konsystencji cukru był ważniejszy niż dodatek cukru do diety, a zwłaszcza jeśli był spożywany między posiłkami lub produkty, które są lepkie, w formie, która dłużej pozostaje w ustach, takie jak toffi.
Produkty te mają większy wpływ na kariogenność niż żywność, która jest szybko eliminowana z jamy ustnej.
Dlatego też te dwa badania mają ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego podczas prowadzenia profilaktycznych programów zdrowia zębów, zwłaszcza w szkołach, gdzie można zająć się wadami spożywania takiej diety zawierającej cukry
Produkty spożywcze, które odgrywają główną rolę w rozwoju próchnicy zębów
Bezpośredni związek między występowaniem próchnicy zębów a spożyciem cukru jest niekwestionowany.
Sacharoza jest najbardziej kariogennym cukrem, który jest wysoce rozpuszczalnym substratem przekształcanym w wewnątrzkomórkowe (IPS) i zewnątrzkomórkowe polisacharydy (EPS).
Dyfunduje do nagromadzonej płytki nazębnej i powoduje obniżenie pH.
Skrobia jest węglowodanem, który może powodować bardzo małe ilości próchnicy, w przeciwieństwie do prawdziwego cukru
Występuje w owocach i warzywach i może być spożywany na surowo lub po ugotowaniu.
Pokarmy skrobiowe, takie jak ryż, ziemniaki, makaron i chleb, mają bardzo niską próchnicotwórczość, dlatego mogą powodować mniej próchnicy niż sacharoza.
Nadmierna ekspozycja na fruktozę może powodować próchnicę zębów, świeże owoce są prawdopodobnie znacznie mniej próchnicotwórcze niż większość bogatych w sacharozę przekąsek spożywanych przez dzieci.
Zasadniczo jasne jest, że choroby zębów mają szkodliwy wpływ na jakość życia zarówno w dzieciństwie, jak i w starszym wieku
Jedzenie między posiłkami
Ważną kwestią dla pojawienia się próchnicy zębów u starszych dzieci i niemowląt jest całkowita ilość i forma węglowodanów, a także częstotliwość ich spożywania, ponieważ rafinowane węglowodany wywierają wpływ na pojawienie się próchnicy zębów, służąc jako podłoże dla paciorkowców próchnicotwórczych, których niewielki kawałek przylega do zębów przez prawie godzinę.
W przypadku cukrów, które nie są w postaci lepkiej, określona ilość spożywana jednorazowo prawdopodobnie będzie mniej sprzyjać powstawaniu próchnicy zębów niż ta sama ilość spożywana w małych porcjach w ciągu dnia.
Istnieje wiele dowodów na to, że przekąski między posiłkami powodują rozwój próchnicy zębów.
Częstotliwość jedzenia, ciągłe podjadanie lub popijanie pokarmów i napojów sprzyja próchnicy.
W niedawnym badaniu na zróżnicowanej próbie dzieci w wieku od 2 do 6 lat częstotliwość jedzenia była związana z ciężką próchnicą wczesnego dzieciństwa
Fluorek w diecie i fluoryzacja wody
Zmniejszenie próchnicy zębów można osiągnąć za pomocą fluorku lub innymi słowy fluorku w diecie wody pitnej, która ma bogate źródła.
W badaniu 5-letnich dzieci Carmichael i wsp. wykazali, że fluoryzacja wody jest skuteczna w zmniejszaniu próchnicy zębów w różnych klasach społecznych, a pod względem liczby uratowanych zębów na dziecko korzyści są największe w niższych klasach społecznych.
Według brytyjskich badań krajowych wskazano, że osoby z niższych klas społecznych mają wyższy poziom chorób zębów i gorszą praktykę higieny jamy ustnej oraz rzadziej odwiedzają dentystę.
W takich przypadkach próchnica zębów nie jest eliminowana, mimo że korzyści płynące ze stosowania fluoru zmniejszają próchnicę.
Bardzo obszerne i kompleksowe badania przeprowadzone przez National Health Survey wykazały, że program profilaktyki stomatologicznej obejmuje fluoryzację wody
Ustalenia
Może być dodawany do optymalnego stężenia 1 mg/l jako środek zapobiegający próchnicy, jeśli naturalne źródła wody mają niską zawartość fluoru; Murray i wsp. dokonali przeglądu opublikowanych danych na temat wpływu fluoryzacji wody na próchnicę i doszli do wniosku, że średnio fluoryzacja wody zmniejsza próchnicę zębów o 50%.
Porady dietetyczne
Porady dietetyczne udzielane przez lekarzy dentystów powinny być spójne i nie powinny być sprzeczne z poradami udzielanymi przez innych pracowników służby zdrowia, oparte na dowodach z różnych dziedzin zawodowych i oparte na krajowych wytycznych żywieniowych.
Osoba taka może nie rozumieć, dlaczego dentysta ingeruje w jej dietę i nie akceptować jego zaleceń.
Nie zwalnia to stomatologa z wyjaśnienia korzyści dla ogólnego stanu zdrowia wynikających z ograniczenia lub zmniejszenia spożycia cukrów.
Zakładając, że jest to korzystne dla zdrowia jamy ustnej, lekarz dentysta może wprowadzić surowsze ograniczenia niż ogólne wytyczne, o ile nie szkodzą one ogólnemu zdrowiu.
Mówiąc o diecie, która jest korzystna zarówno dla zdrowia ogólnego, jak i zdrowia zębów, to taka, która ma niską zawartość wolnych cukrów, tłuszczów nasyconych i soli, a także wysoką zawartość świeżych owoców, warzyw, orzechów i nasion oraz pełnoziarnistych węglowodanów z umiarkowanymi ilościami roślin strączkowych, ryb, drobiu i chudego mięsa oraz dużą ilością płynów, najlepiej wody i mleka, a także umiarkowaną ilością napojów słodzonych cukrem.